Cara cara buat nasi ayam : Ep2
Assalamualaikum guys.. dan salam sejahtera.. okay kita teruskan dengan penambah rasa kita..
1. SEDIAKAN SOS / SAMBAL
Makan nasi ayam memang tak sahlah kalau tak ada sos atau sambalnya,
Bahan2
- 5-7 biji cili besar (Kalau suka pedas boleh letak cili padi / cili api merah)
- Gula secukupnya
- Gula kabung sedikit
- Garam
- 5 ulas bwg putih
- Limau nipis agak-agak masam (Kalau tak ada boleh ganti dengan cuka)
- Sos cili 4-5 sudu
Caranya, blenderkan semua bahan dan masak atas api sampai pekat. Kalau suka yang cair, masak sampai mendidih saja lepas tu boleh tutup api.
![]() |
2. KUAH KICAP
![]() |
3. MASAK SUP
Kemudian, nak masak sup kita gunakan bahagian ayam yang kecil-kecil tadi. Contohnya kaki ayam, tulang, tengkuk, dan sebagainya. Rebus sampai masak. Masukkan sekeping kulit kayu manis, sedikit bunga lawang dan cengkih.
Kemudian masukkan pati ayam, perencah cukup rasa Maggi, lada sulah, dan garam. Rebus hingga menggelegak. Perasakan dengan garam jika perlu.
Bila dah masak, boleh taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
![]() |
4. SEDIAKAN SAYURAN
![]() |
Comments
Post a Comment