Cara cara buat nasi ayam : Ep2

 Assalamualaikum guys.. dan salam sejahtera.. okay kita teruskan dengan penambah rasa kita..

1. SEDIAKAN SOS / SAMBAL

Makan nasi ayam memang tak sahlah kalau tak ada sos atau sambalnya,

Bahan2

  • 5-7 biji cili besar (Kalau suka pedas boleh letak cili padi / cili api merah)
  • Gula secukupnya
  • Gula kabung sedikit
  • Garam
  • 5 ulas bwg putih
  • Limau nipis agak-agak masam (Kalau tak ada boleh ganti dengan cuka)
  • Sos cili 4-5 sudu

Caranya, blenderkan semua bahan dan masak atas api sampai pekat. Kalau suka yang cair, masak sampai mendidih saja lepas tu boleh tutup api.


2. KUAH KICAP

Kuah kicap sebagai pelengkap. Gunakan kuah perapan yang lebih tadi dan tambah air rebusan ayam dan kicap secukupnya.


3. MASAK SUP

Kemudian, nak masak sup kita gunakan bahagian ayam yang kecil-kecil tadi. Contohnya kaki ayam, tulang, tengkuk, dan sebagainya. Rebus sampai masak. Masukkan sekeping kulit kayu manis, sedikit bunga lawang dan cengkih.

Kemudian masukkan pati ayam, perencah cukup rasa Maggi, lada sulah, dan garam. Rebus hingga menggelegak. Perasakan dengan garam jika perlu.

Bila dah masak, boleh taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.

resepi nasi ayam

4. SEDIAKAN SAYURAN

Akhir sekali, bolehlah hiriskan timun, tomato dan daun salad untuk dihidang bersama nasi ayam ini. Barulah seimbang kan, cukup semua ada – nasi, protein, sayuran.

resepi nasi ayam

Setelah Penyediaan Sayuran, maka nasi ayam kita siap untuk dihidangkan..

Restoran Nasi Ayam Golek - Home | Facebook

Sekian Terima Kasih

Comments

Popular posts from this blog

ONE PIECE

Jom Masuk GUA...(Part 1)

Short trip to LATA BERANGIN, Kuala Krai, Kelantan