Cara-Cara buat nasi lemak terengganu : Ep2

 Assalamualaikum dan salam sejahtera.. kita teruskan dengan membuat sambal tumis

CARA BUAT SAMBAL TUMIS

1. KISAR

Mula-mula, kisarkan

  • Bawang merah 1 biji
  • Bawang putih 3 ulas
  • Halia seinci
  • Belacan separuh tapak tangan (digoreng garing dahulu)
  • Ikan bilis segenggam (goreng dahulu) 

2. TUMIS

Lepas kisar, tumiskan dengan minyak menggoreng ikan bilis tadi. Masa ini kalau ada yang suka bawang dalam sambal, boleh masukkan bawang yang dihiris dalam sambal. Ikan bilis pun boleh masuk sama.

Selepas bahan kisar dan nampak garing, masukkan pula cili kering (yang dah siap direbus dan kisar) dalam 6-7 senduk. Kacaukan sampai naik minyak. Guna api perlahan.

3. PERASAKAN

Bila dah naik minyak, perasakan dengan garam (suku sudu besar), gula (6-7 sudu besar), pes asam jawa (suku sudu besar), gula perang / gula melaka (2 sudu besar). Gula perang ni fungsinya nak bagi sambal tu berwarna cantik @ merah pekat.

4. TUNGGU MENDIDIH


Selepas mendidih boleh masukkan ikan tongkol atau ikan bilis bagi negeri terengganu.. bagi negeri lain ade cara2 tersendiri.. setelah kelihantan masak.. ianya selesai untuk dihidangkan..

Kak Zie Homestay, Wakaf Mempelam, Kuala Terengganu
Nasi Lemak Terengganu

Comments

Popular posts from this blog

ONE PIECE

Jom Masuk GUA...(Part 1)

Short trip to LATA BERANGIN, Kuala Krai, Kelantan