Kuih Muih Tradisi Kelantan
Kebanyakan kuih-muih di Kelantan berasaskan tepung pulut, beras, santan dan wajib
manis, sebab tu sedap walaupun ada setengah nama kuihnya pelik-pelik. Ternyata
orang-orang Cik Siti Wan Kembang kreatif buat kuih. Tak percaya cuba beberapa jenis
kuih yang saya kongsikan resipinya ini.
BEKO PANDAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan kelapa parut | putih sahaja dan kisar sedikit
1/2cawan gula pasir
1 biji telur
1/2cawan air daun pandan
1/2 sudu teh garam
Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Pecahkan telur dalam mangkuk, kacau seketika dan ketepikan.
2. Campurkan kelapa yang telah dikisar sedikit bersama gula, tepung pulut dan garam
dalam mangkuk adunan.
3. Tuangkan air pandan dan telur, kacau rata hingga sebati. Ketepikan.
4. Panaskana ketuhar pada suhu 170C.
5. Sementara itu, sapukan acuan dengan minyak masak, kemudian panaskan dalam
ketuhar.
6. Keluarkan, kemudian tuangkan adunan Kuih Beko dalam acuan hingga penuh dan
bakar semula hingga masak.
7. Setelah masak, biarkan sejuk seketika sebelum sedia dihidangkan.
NEKBAT SIRA
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung beras
10 biji telur
Sedikit pewarna oren
BAHAN SIRA:
500ml air
150gm gula pasir
2 helai daun pandan
6 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK:
1. Tepung beras digoreng sangai dengan api sederhana hingga kering. Ketepikan.
2. Pukul telur hingga kembang dan berbuih, kemudian masukkan perwarna dan tepung
beras yang telah disangai tadi. Kacau rata.
3. Panaskan acuan di dalam ketuhar, setelah cukup panas keluarkan.
4. Tuankan adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas bawah padaa suhu
170C.
5. Bakar hingga kekuningan atau garing.
6. Setelah masak keluarkan dari ketuhar.
7. Sementara itu sediakan bahan sira. Masak air dan gula hingga mendidih.
8. Masukkan daun pandan dan cengkih.
9. Setelah masak, tuangkan di atas kuih nekbat tadi.
10. Kuih sedia dihidangkan.
KUIH ULAT BULU
BAHAN-BAHAN:
1cawan tepung pulut
1 cawan tepung pulut hitam
3/4 cawan air
1 sudu teh air kapur
2 cawan kelapa parut | putih sahaja dan campur dengan sedikit garam galus
BAHAN INTI:
1/2cawan kacang hikau
Sedikit gula Melaka
1 sudu makan gula pasir
1 helai daun pandan
1/2 kelapa parut
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan inti, rebus kacay hijau bersama daun pandan hingga empuk.
2. Apabila kacang lembut dan air kering masukkan santan, gula Melaka , gula pasir dan
sedikit garam.
3. Kacau rata hingga garing.
4. Tutup api dan biarkan sejuk.
5. Campurkan kedua-dua jenis tepung pulut bersama dan gaul rata.
6. Kemudian tambahkan air dan air kapur, terus adun sebati seperti adunan buah
Melaka.
7. Bulat-bulatkan, kemudian masukkan inti di tengah dan bentuk adunan panjang.
8. Buat sampai habus.
9. Didihkan air kemudian, rebus adunan.
10. Bila sudah timbul angkat menggunakan penapis dan letakkan di dalama bekas
berisi kepala parut.
11. Golek-golekkan dan masukkan dalam piring hidangan.
12. Sedia dihidangkan.
TAHI ITIK
BAHAN-BAHAN:
10 biji putih telur
500ml santan
400gm gula pasir
100gm tepung pulut
150gm tepung beras
1 helai daun pandan |carik-carik dan simpul
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali daun pandan dalam mangkuk. Kacau sebati.
2. Masukkan dalam periuk bersama daun pandan dan masak atas api sehingga masak.
3. Kemudian sejukkan
4. Setelah sejuk boleh bentukkannya mengikut cita rasa.
Comments
Post a Comment